Image Header Info

S.C. PLASMATERM S.A.

office@plasmaterm.ro

Blog

Olvadt fém

Olvadt fém

A hőmérséklet az egyik legkritikusabb paraméter, amely befolyásolja az öntvények végső minőségét, szilárdságát és müködési tulajdonságait. A túl forró olvadt fém károsítja a homokformákat. A túl alacsony hőmérséklet alacsony folyékonyságot eredményez. A különösen összetett és vékony falú öntött fém alkatrészek pontosan szabályozott öntési hőmérsékletet igényelnek. Ezért nagyon fontos a paraméterek szigorú betartása – ez pedig pontos hőmérséklet-ellenőrzést és -szabályozást igényel.

Az olvadt fém hőmérsékletét leggyakrabban merülő hőelemek segítségével mérik. Ezt az eszközt mártják az olvadt fémbe, mielőtt a merőkanál megtöltődik, még mielőtt az öntés megkezdődne. Az adatok pontossága attól a pontosságtól függ, amellyel az öntöde üzemeltetője elvégzi a mérést. A bemerülési mélységtől és a szonda helyzetétől függően a hőmérsékleti értékek eltérhetnek.

A folyékony fém egyedülálló tulajdonsággal rendelkezik, mivel felülete különösen érzékeny a salakra és az oxidokra, ezeket megtisztítják és a pirométert az olvadt fémbe merítik, így pontos mérést lehet elérni.

Leave a comment